Törmään tähän kysymykseen aina silloin tällöin, jos yrittäjä ei ole ihan vielä sisäistänyt mistä copyssa oikeasti on kyse.

Ja siksi välillä asiaa valaisee parhaiten kun jutellaan auki muutamia tilanteita joissa ainakin tarvitaan tai ei hyvä heilu.

Tässä muutama sellainen ehdottomasti copya kerjäävä kohta, ei suinkaan täydellinen lista…

  • Sivustouudistus edessä – Ensin design, sitten koodi, lopuksi loremipsumin tilalle jotain? Ei paitsi jos katastrofia haet. Ensin infoarkkitehtuuri, tarpeet ja polut selville… sitten myyntiä ja muita tavoitteita edistävä vaikuttava COPY. Sitten ja vasta sitten kaikki muukin selviää!
  • Verkkokauppa ei kasva – Jos verkkomyynti on noussut tietylle tasolle mutta ei millään siitä eteenpäin tai kannattavuus niin ja näin… silloin ei parempaa keinoa olekaan kuin kaivaa copy-strategiat esiin ja samaan aikaan kaivaa ne pullonkaulat mihin kasvu pysähtyy. Copyn soveltaminen verkkokauppaan landerista checkoutiin on yksi parhaimpia tapoja nostaa kannattavuutta ehkä jopa vain muutaman päivän työllä.
  • Verkkokauppa ei käynnisty – Niin, jos se kaupankäynti ei alunperinkään käynnisty… joko liikenne on nolla tai sivuston konversiokyky on nolla. Koska nykyään on NIIN helppoa saada kohdennettua liikennettä Facebookista ja Googlesta ja vaikka mistä… COPYn puute siinä mättää yli 90%:lla tapauksista. Ensin tuotekuvaukset, ohjaavat tekstit, myyntisivut, mainoslanderit… kaikki se kuntoon, joka ohjaa kohti ostoskoria ja sen yli!
  • Edessä uuden tuotteen lanseeraus – Oikeasti, onnea vaan tuotelanseeraukseen ilman vetävää copya. 🙂 No ehkä joku 10% valmiista ja fanaattisimmista asiakkaista voi ostaa joka tapauksessa… mutta saalis jää kyllä muurahaismaisen pieneksi ja lanseerauksen vaatima vaiva on niin iso, että ei kannata. Ensin copy-kulmat kuntoon, joka askeleen triggerit ja vetoomukset, valmiiksi copy-dominot ja SITTEN vasta ne päästään kaatamaan… omaan laariin.
  • Tapahtuman organisointi – Jos siis haluat, että onnistuu, oli sitten kyseessä live-tapahtuma, etätapahtuma tai tällä hetkellä nousussa oleva hybriditapahtuma… tulee äkkiä eteen tilanne, että pitää saada aikaan sellainen noste ja hype millä ihmisiä innostetaan maksamaan läsnäolostaan. Nollasta sataan muutamassa minuutissa. Siis juuri sellainen tilanne, jossa osaavat copywriterit nousevat ihan parhaimpaansa! 🙂 Kun täytyy saada maksimi-impakti ensinäkemällä, ja luoda valtava odotusarvo tapahtumaan… kynä käteen.
  • Strategian muutos – kun yrityksesi strategia muuttuu merkittävästi ja tavoitellaan niin sanotusti ihan uusia metsästysmaita… sen lanseeraus on viestittävä kieli keskellä suuta joka suuntaan: omille työntekijöille, asiakkaille, yhteistyökumppaneille, johdolle, rahoittajille… Kun panokset nousevat, copya tarvitaan viestimään tarkkaan ja lopputuloshakuisesti.
  • Isommissa firmoissa myös sisäinen copy! – Olen joskus kouluttanut muutosviestinnän copya lavalla asti yritysyleisölle, ja vaikka lähestymistapa on vähän totutun ulkopuolella, palautteesta päätellen perille tuntui menevän. Tehtävä on vain pieni muunnos tavallisesta: tietylle ihmisryhmälle pitää ‘myydä’ä tietty idea ja saada heidät toimimaan. Myyntiä copylla siis.
  • Yrityskaupat – Kun kaksi firmaa ja kaksi kulttuuria yhdistyy, siinä on jälleen tekemistä jotta kaikki ovat lopulta tyytyväisiä ja väärinkäsityksiltä vältytään. Ehkä perinteisemmin puhtaat viestintäfirmat hoitavat tätä tonttia, mutta jälleen mitä isommat panokset… sitä kipeämmin copya tarvitaan ja hankitaan.
  • Kriisiviestintä – Jälleen vähän epätavallisempi kohde; uusi tuote, jota markkinat ei yllättäen ymmärräkään. Silloin käytännössä copy kirjoitetaan alusta ihan uudestaan, koska jokin olettamus on osunut radikaalisti väärään, asiakkaisiin ja heidän tarpeisiin liittyen. Jos vika oli oikeasti tuotteessa, niin sitä ei kylläkään paraskaan copy korjaa.

Tämä pitkähkö lista on silti vain pienen pieni otos tilanteista, jolloin copya tarvitaan kipeästi.

Lista ei lopu tähän, joten lisää kommenttiin jos jotain tulee mieleen. 🙂

Tyypillisesti listaisin vielä parikymmentä spesifiä tilannetta lisää kun lähdetään oikein keulimaan ja puhumaan digimarkkinoinnin eri aspekteista.

Jos tämä kaikki sinua kiinnostaa ja tiedät, että puutteita löytyy… raapaise yhteyspyyntö tai varaa ilmainen puheluaika.

http://copywriting-academy.com
Do you like Juho Tunkelo's articles? Follow on social!
Comments to: Milloin tarvitset copya?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.